Poetko vastuullisuusväsymystä? Tuntuuko kierrättäminen vaivalloiselta? Et ole yksin. Kysyimme Niimaarin toimitusjohtaja, kiertotalouslähettiläs Enni Karikoskelta, mikä avuksi, kun kierrätys kuormittaa ja usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin horjuu.
Ilmastonmuutoksen torjuminen on globaali ongelma, jonka pysäyttäminen vaatii vanhojen ajatusmallien haastamista niin yrityksiltä kuin kuluttajilta. Nykypäivänä tietoa on valtavasti, mutta informaatiotulva ei välttämättä auta meitä tekemään parempia valintoja. Tieto voi olla epäselvää tai ristiriitaista, ja muutosvaatimukset saattavat herättää vastustusta ja hankalia tunteita.
Kaikki muutos vaatii aikaa ja uskallusta, ja parhaimmassa tapauksessa vanhasta luopuminen tekee tilaa uudelle. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii kiertotalousyritys Niimaarin tarina. Aiemmin hammaslääkäripalveluja tarjoava yritys muuttui sukupolvenvaihdoksen myötä vastuullista yhteiskuntaa edistäväksi design-yritykseksi, kun toimitusjohtaja Enni Karikoski päätti vaihtaa toimialan vastaamaan omia kiinnostuksen kohteitaan.
Tänään Niimaar valmistaa kauniita kierrätyskalusteita sekä konsultoi yrityksiä vastuullisen yrityskulttuurin toteuttamisessa, mittaamisessa ja raportoimisessa. Enni Karikoski painottaa, että kestäviä valintoja ei voi ulkoistaa kokonaan kuluttajien harteille.
“Yrityksillä on iso vastuu sen suhteen, minkälaisia tuotteita ja palveluja markkinoille tuodaan. Kuluttajat eivät voi tehdä vastuullisia päätöksiä, jos yritykset eivät tee kestävästä kuluttamisesta saavutettavaa.”
Niimaarilla on kunnianhimoinen tavoite – kiertotalouteen perustuva, jätteetön maailma. Kiertotaloudessa tuotteita huolletaan ja korjataan, ja niiden materiaaleja hyödynnetään kestävästi ja mahdollisimman pitkään. Tämä edellyttää, että tavarat suunnitellaan ja valmistetaan alun perinkin korjattaviksi ja kierrätettäviksi. Niimarilla huomiota kiinnitetään myös monikäyttöisyyteen.
“Valikoimamme Ecosmol Forever Bin on tästä hyvä esimerkki. Harri Koskisen suunnittelema jätteiden lajitteluun tarkoitettu säiliö toimii myös istuimena, sivupöytänä, hyllynä tai säilytyslaatikkona”, Karikoski kertoo.
Uusi jätelaki velvoittaa yhä useampia kotitalouksia ja yrityksiä kierrättämään suuremman osan jätteistään, ja lajittelu vaatii koko ajan enemmän tietoa, aikaa ja vaivaa. Kun yritykset lähtevät toteuttamaan kiertotalouden liiketoimintamalleja, vastaan tulee erilaisia haasteita. Varsinkin kun pitää pystyä vaikuttamaan useiden eri ryhmien käyttäytymiseen.
“Esimerkiksi hotelleissa on erilaisia asiakkaita eri maista, joilla on vaihtelevia tapoja, ja heille kaikille pitää olla toimiva ohjeistus. Lisäksi työntekijät pitää saada kierrättämään ja samalla varmistaa, että lajittelu toimii myös siivouksen puolella. Selkeät ohjeistukset ja käytännölliset toimintatavat ovat tässä avainasemassa. Monissa yrityksissä on innostuttu kalusteistamme, koska ne ovat hyvännäköisiä ja ne nimenomaan helpottavat kierrättämistä käytännön tasolla”, Karikoski selittää.
Valistuksessa korostuvat arvot ja asenteet, mutta myös kotitalouksissa homma kaatuu usein arkisiin vaikeuksiin. Karikoski ymmärtää, että kierrättäminen kiireisen arjen keskellä voi olla kuormittavaa.
“Onhan se ärsyttävää, jos nurkat ovat täynnä kaiken maailman nyssyköitä ja pussukoita, biojäte haisee ja joutuu jatkuvasti miettimään, että mihin astiaan mikäkin kuuluu.”
Karikosken mielestä jätteen kierto pitäisi tehdä kuluttajalle niin nopeaksi ja helpoksi, että se onnistuisi ilman jatkuvaa ajatustyötä. Syyllisyyden ja stressaamisen sijasta hän kannustaa välttämään täydellisyyden tavoittelua ja panostamaan pieniin positiivisiin tekoihin sekä niitä tukeviin arjen rutiineihin.
“Kannattaa keskittyä siihen, mihin pystyy itse vaikuttamaan. Ostaa vain tarpeeseen ja tehdä lajittelusta mahdollisimman automatisoitua. Kun esimerkiksi kodin kierrätysjärjestelmät ovat käytännöllisiä ja kauniita, koko hommasta tulee huomattavasti mukavampaa.”
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Neljä niksiä biojätepuuhiin
Heinäkuussa 2024 yli 10 000 asukkaan taajamissa on edessä uusi kierrätyshaaste, kun kaikkien, myös omakotitaloasujien, on aloitettava biojätteen erilliskeräys. Enni Karikoski tarjoaa neljä vinkkiä biojätteen vähentämiseen.
- Harkittu ostaminen: Biojätteen määrää voidaan merkittävästi vähentää jo ostovaiheessa. Tietoinen ja harkittu ostaminen on ensimmäinen askel kohti kestävämpää kulutuskäyttäytymistä.
- Jääkaapin organisoiminen: Järjestä tuotteet päivämäärien mukaan, asettamalla uusimmat tavarat taka-alalle ja vanhimmat etualalle. Tämä käytäntö auttaa pitämään mielessä, mitä tulisi käyttää ensin.
- Tarkista tuotteiden syömäkelpoisuus: Ennen kuin päätät luopua tuotteista niiden päivämäärän perusteella, tutki ovatko ne todellakin käyttökelvottomia. Monet tuotteet säilyvät vielä päivämäärän jälkeenkin.
- Vältä hävikkiä hyödyntämällä tähteet: Luovuus keittiössä on tehokas keino vähentää biojätettä. Lähes kaikille jääkaapin jämille voi keksiä käyttöä, joka pidentää niiden elinikää.