Hei! Hyödynnä nyt ilmaiset toimituskulut yli 150 euron ostoksiin.

Kokosimme sinulle vinkit rottingin hoito-ohjeiksi eli parolalaisittain rottinkirakkauden lyhyen oppimäärän – ole hyvä! 

 

Rottinkikalusteen puhdistus

Rottinkihuonekalun hoitamiseen riittää imurointi ja tarvittaessa kostealla pyyhkiminen. Imurointi onnistuu parhaiten kalusteharjasuuttimella.

Aika ajoin rottinkikaluste olisi hyvä pyyhkiä kostealla imukykyisellä rätillä, jotta mahdollinen lika ei pääse pinttymään sen pinnalle. Kevyemmässä pyyhkäisyssä riittää pelkkä vesi; tarvittaessa veteen voi lisätä tipan mietoa, mielellään luonnon omista pesevistä ainesosista koostuvaa pesuainetta (kuten mäntysuopaa tai Marseille-saippuaa).

Mikäli rottinkiin on muodostunut tummentumia (näin voi käydä vaikkapa silloin, kun kaluste on jäänyt sateeseen), kannattaa ensin pestä pinta homepesuaineella ja sen kuivuttua hioa pintaa hieman hienolla hiomapaperilla.

Panosta rottinkikalusteiden hoitoon, se kannattaa.

Rottingille sopiva lämpötila ja kosteus

Koska kyseessä on trooppinen puulaji, tykkää rottinki ilman suhteellisesta kosteudesta. Niinpä rottinkikalusteet sopivat sisätilojen lisäksi loistavasti myös katetuille terasseille ja parvekkeille. Taivasalle sateen tai paahtavan auringon armoille rottinkikalusteita ei kuitenkaan sovi jättää, sillä veden ja lämmön yhdistelmä voi olla rottingille vahingollista ja aiheuttaa halkeilua sekä pinnan harmaantumista ja ravistumista (loppukäsittely rottingin pinnasta eli maali/lakka murenee ajan myötä ja hilseilee pois). 

Rottinki kestää lämpötilan vaihteluita hyvin, ei ole pakkasesta moksiskaan ja talvehtii kylmyyden puolesta mukavasti, kunhan tuote on suojattu lumelta/sateelta ja liialta kosteudelta (nykyisten vähälumisten, mutta kosteiden talvien aikana rottinkituote saattaa kosteassa säilytyksessä kerätä tummia pilkkuja pintaansa).

Liiasta kuivuudesta rottinki ei välitä, joten liian lähelle lämmönlähdettä, kuten patteria tai tulisijaa, ei rottinkirakastaan kannata sijoittaa. Rutikuivana nauhasidokset tai kalusteen muut pienemmät osat saattavat alkaa käytössä katkeilla. Halutessaan rottinkiaan voi hemmotella ilmankostuttimen läheisyydellä tai vaikkapa suihkimalla hieman vettä sen ilma-alaan.

Lyhyesti: rottinki pärjää lämpötilasta huolimatta, kunhan kosteutta on sopivasti – ei liikaa eikä liian vähän.

Rottinkikalusteen kesto ja paino 

Taipuisa materiaali joustaa ja antaa periksi ihanasti, minkä vuoksi rottingista saa oivia kalusteita etenkin istumiseen, mutta huonoja kiipeilyyn. Siksi ei kannata nousta seisomaan rottinkikalusteille tai päästää pikkukiipeilijöitä pomppimaan niille. Myös rottinkirakkaita siirrellessä on syytä noudattaa varovaisuutta, sillä kuten arvata saattaa, tuotteen punos voi mennä poikki tai murtua, jos se osuu voimalla terävään esineeseen tai rakenteeseen.

Rottinkikalusteiden hoitovinkki numero 1: Rottinkirakastaan kannattaa kohdella samalla lempeydellä kuin isoäitiä: istahda sen syliin lempeästi ja jättää heittäytymiset, pomppimiset, pyörimiset ja kiipeilyt toisaalle. Pehmusteet suojaavat pinnoja hyvin ja lisäävät samalla istumamukavuutta. 

Rottinkituoleille ja riippukeinuille suositeltava painoraja on 100 kg. 

Lue lisää rottingista.