Parolan jouluun liittyy vahvasti metsä väreineen ja tuoksuineen. Myymäläämme ovat jouluksi löytäneet tiensä myös valikoima ihania METTÄ-brändin tuotteita. Lue blogista lisää suomalaisesta metsästä ja METTÄstä. Lukemisen iloa!
Metsästä on moneksi
Tiesitkö, että meillä on Suomessa tutkitusti maailman puhtaimmat luonnonantimet, joita voi nauttia ympäri vuoden? Monipuolinen metsämme tarjoaa marjojen ja sienien lisäksi myös huipputerveellisiä muita herkkuja, kuten aromikasta kuusenkerkkää ja kosmetiikassakin hyödynnettyä koivunmahlaa. Oleskelu metsässä tutkitusti laskee stressitasoja, lisää mielihyvän tunnetta ja vahvistaa vastustuskykyä.
Idea ”purkittaa metsän maut” METTÄ-brändin alle lähtikin juuri tästä oivalluksesta: meillä on oma luontomme täynnä superfoodia, ja silti markettimme pursuilevat vaihtoehtoja ulkomaisista superfoodeista. Suomalaiset ovat vasta heräämässä huomaamaan oman maamme mahtavuuden, ja tätä tarinaa METTÄ nordic luotiin levittämään.
Helppo tapa tutustua metsämme ja luontomme antimiin, on nauttia niitä yrttiteenä. Suomalaisilla yrteillä on monia hyvinvointia edistäviä vaikutuksia kehoon, osa puhdistaa ja energisoi, osa rauhoittaa ja rentouttaa. Tähän vuoden aikaan sopii erinomaisesti tutustua rentouttaviin yrtteihin. Mikään päivä ei saisi olla niin kiireinen, etteikö olisi aikaa hetkeksi pysähtyä huilimaan ja nauttimaan höyryävästä hyvinvointihetkestä.
Rentoa oloa suomalaisilla yrteillä
Jouluun valmistautumisen aika on monelle yrittäjälle vuoden kiireisintä. Sama pätee meillä METTÄ nordicilla. Elämme myös vuoden pimeintä aikaa, joten on hyvä hetki kiinnittää huomio itseensä ja varata aikaa aistien ja mielen hemmotteluun. Metsästä ja luonnosta löytyy tähän oivallisia apuvälineitä. On mukavampi käpertyä viltin alle mukavaan rottinkituoliin yrttiteekuppi ja kirja käsissä siihen torkahtaen kuin lähteä tarpomaan ulos harmauteen ja piiskaavaan jäätävään sateeseen. Tuntuu hyvältä saunoa, nukkua paljon ja syödä lämmittävää ruokaa. Keho kaipaa pysähtymistä, rentoutumista sekä syvää unta.
Kevät on tietenkin yrttiharrastajan kulta-aikaa, mutta luonnon vihreyttä ja hyvinvointia helliviä tekijöitä ei unohdeta edes lonkeronharmaina päivinä. Yrttejä käytetään hyvinvoinnin tukena niin sisäisesti kuin ulkoisesti vuoden ympäri.
Rentouden olotilaan on helppo päästä, kun tukeutuu luonnon ja puutarhan rauhoittaviin yrtteihin. Jo maamme kasvitieteen edelläkävijä, Elias Lönnrot, neuvoi kansalaisia kuinka saada apua yrteistä arkisiin vaivoihin ja kuinka ne kohottavat hyvinvointia. Yrtit ovat kulkeneet mukana suomalaisessa kansanperinteessä jo pitkään, välillä antaen tilaa uusille eksoottisille mauille ja taas uudelleen arvostukseen ja valokeilaan nousten.
Lönnrotin ohjeilla ja nykytutkimuksen tukemana kannattaa teekuppiin valita tiettyjä yrttejä, kun halua autuaan rauhallisen mielen ja kehon. Maitohorsmanlehti, vadelmanlehti, kanervankukka, piparminttu, sitruunamelissa, humalankäpy sekä meirami ovat kaikki yrttejä, jotka tunnetusti auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan. Näitä kaikkia yrttejä onkin oivallisesti yhdistelty Hyvä uni -teesekoituksessamme, jonka avulla on helppo valmistautua kohti unten maita.
Teesekoituksen yrttien vaikuttavat aineet tukevat toisiansa ja antavat keholle parhaat mahdolliset avut syvän unen saavuttamiseen ja yleiskunnon kohottamiseen. Kuppi, tai kaksi, höyryävää Hyvä uni -teetä kuljettaa pehmeästi höyhensaarille ja kutkuttelee aisteja kesäisillä aromeilla.
Rentun ruususta teeyrtiksi
Maitohorsman purppuranpunaiset kukat värittävät avaraa maisemaa heinäkuusta elokuuhun. Tuliyrtiksikin kutsuttu maitohorsma on erinomainen teeyrtti, joka sisältää fenoleita, antioksidantteja sekä C-vitamiinia. Maitohorsman maku on pehmeä, mutta siitä on lisäksi hyötyä unettomuuden sekä yskän ja suolistovaivojen tukihoidossa.
Maitohorsma ei ole suosittu ainoastaan Suomessa, sillä Venäjällä sitä ylistetään teeyrttinä ja kutsutaan “iivana-teeksi”, ja Aasiassa juodaan maitohorsmaa sisältävää “koperje-teesekoitusta”.
Marjaista makua vadelmanlehdistä
Maitohorsman toverina hakkuualueilla usein kasvava vadelma on yrtti, joka hurmaa maullaan. Vadelman kerrotaan myös tukevan vastustuskyvyn toimintaa ja auttavan ruuansulatuksen toimintaa sekä se voi vähentää reumaattisia kipuja. Vadelmasta kerätään talteen joko ensimmäisen vuoden versot syyskesällä tai toisen vuoden versot alkukesällä ennen kukintaa.
Rauhallisia hetkiä kanervikosta
Kanervankukkien hennon vaaleanpunainen väri kaunistaa kankaita, kallioita ja hietikoita. Kansanperinteen mukaan makeat kukat rauhoittavat, torjuvat tulehduksia, vähentävät turvotusta ja tukevat hengitysteiden toimintaa. Ulkoisesti käytettynä kanerva hellii herkkää ja rasvaista ihoa.
Puhdasta makua puutarhasta
Raikas piparminttu leviää ja luikertelee vaivattomasti puutarhassa. Elinvoimaa tuova ja tuoksullaan huumaava piparminttu on tunnettu jo 1600-luvun ja 1700-luvun vaihteesta alkaen, ja sitä on käytetty muun muassa ruuansulatusteenä ja yskän tukihoidossa. Piparminttu virkistää tai rauhoittaa annoksen vahvuudesta riippuen. Hyvä uni -teesekoituksen piparmintun määrä on juuri täydellinen antamaan teehen raikkaan maun, mutta myös kutsumaan unta.
Sitruunamelissasta apua stressin lievitykseen
Melissa on tunnettu perinnerohto rauhattomuuteen, ahdistukseen ja hermostuneisuuteen. Suomen puutarhoihin sitruunamelissa on päätynyt munkkien ja nunnien mukana rohtokasvina Saksasta ja Englannista ja nykyään sitä käytetään teesekoituksissa, juomissa, yrttijauheissa ja kylpyvesissä. Sitruunamelissa antaa teesekoituksiin raikasta sitruksista makua ja tuoksua.
Parempaa unta perinnekasvin avulla
Humala on Suomessa kulttuurihistoriallisesti merkittävä kasvi. Tiesitkö, että 1400-luvulla talonpojilla oli lakisääteinen velvollisuus kasvattaa humalaa oluen valmistukseen ja että maanlaki määräsi humalasalkojen määrän kussakin talossa?
Oluen valmistuksen lisäksi humalaa arvostetaan rauhoittavana kasvina. Perinteisesti humalankäpyteellä on helpotettu jännitystiloja, stressiä ja ruoansulatusvaivoja. Humalankävyt sisältävät muun muassa eteerisiä öljyjä ja karvasaineita, jotka auttavat unihiekan etsimisessä. Humalankävyillä on jopa täytetty tyynyjä parempien unien toivossa.
Meirami
Ilon ja onnen yrtiksi kutsuttu maustemeirami on maamme vanhimpia viljeltyjä maustekasveja. Ensimmäiset merkinnät meiramin käytöstä ovat 1600-luvulta. Maustekäytön lisäksi metsäisen ja sitruksisen makuista meiramiakin voi hyödyntää teesekoituksissa, oluissa ja juomissa. Ripaus meiramia rauhoittaa, hellii suun hyvinvointia ja tukee ruoansulatusta.
Kuinka ihanaa onkaan nauttia kupillinen kuumaa höyryävää hoitavaa yrttiteetä, jonka puhtaat kotimaiset raaka-aineet ovat tarkoin valittuja ja vaikutukset kuljettavat mahdollisesti historiallisen syviin uniin!
Täyden rentouden kokemusta kaipaava voi antaa teekupillisen lopun jäähtyä viileäksi ja käyttää tätä aromaattista nestettä kasvovetenä ennen unten maille siirtymistä.
Yrittäjän vinkki loppuun: Syö joulukuusi
Useita luonnonantimia, kuten marjoja, katajaa ja sieniä on käytetty kautta aikojen joulupöydässä. Viime vuosina suuren suosion saavuttanut kuusenkerkkä on myös upea makuelämys osana jouluateriaa. Kuusenkerkkä on raikas, sitruksinen ja hieman pihkalta maistuva C-vitamiinipommi. Forest Defence -yrttiteejauheesta voit valmistaa ihanan metsäisen aperitiivin tai hunajalla makeutetun jälkiruokajuoman, lisää joukkoon myös muutama puolukka tai karpalo. Forest Defence -jauhetta voit käyttää maustamaan kalaa tai uunivihanneksia, ja sitä voi sekoittaa esimerkiksi kermaviiliin dippikastikkeeksi.
Kun joulukuusesta pitää hyvä huolta, ja tarjoaa sille riittävästi vettä, se alkaa puskea uusia kerkkiä eli vuosikasvaimia. Kyllä vain! Keskellä pimeää talvea on mahdollista nauttia tätä metsän vihreää kultaa tuoreena.
Ihanaa joulun odotusta ja rentouttavia hetkiä suomalaisten yrttien parissa toivottelee