Tarinamme

Parolan Rottinki on tehty suomalaisesta sisusta, periksiantamattomuudesta ja ennen kaikkea rakkaudesta rottinkiin.

Parolan Rottingin historia

Perheyrityksen tarina alkoi Parolassa vanhan omakotitalon alakerrasta. Aulis Herranen ja hänen vaimonsa Toini alkoivat tehdä yhdessä kalusteita. Se oli kovaa puurtamista, työtä tehtiin kellon ympäri. Kaupankäynnin vilkastuttua väkeä palkattiin lisää ja parhaimmillaan Parolan Rottingilla oli lähes kolmekymmentä työntekijää. Tytär Anitta oli pienestä pitäen kasvanut ”rottinkipinojen päällä” ja koululaiseksi vartuttuaan hän oli kesät töissä vanhempiensa yrityksessä. Yritystoiminta kukoisti, kunnes kaikki muuttui vuonna 1986.

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Autokorjaamosta rottinkiverstaaksi

Vuonna 1967 tuoreet yrittäjät Toini ja Aulis Herranen kantoivat muuttokuorman Parolan Kanunginmäkeen entisen autoverstaan tiloihin. Muuttomatka entiseltä kotipaikkakunnalta Loimaalta ei ollut pitkä, mutta tulevaisuus jännitti molempia. Parolan panssarimuseon vieressä sijainneen omakotitalon yläkerrasta tuli uusi koti Herrasten perheelle, johon kuului nyt myös 6-vuotias Anitta-tytär. Omakotitalon kellarikerros muuntui kädenkäänteessä rottinkiverstaaksi, kun tila täytettiin erilaisilla rottinkiraaka-ainenipuilla ja työssä tarvittavilla työkaluilla. Näin sai alkunsa yritys nimeltä T:mi Aulis Herranen, jonka nimi muuttui myöhemmässä vaiheessa Parolan Rottingiksi.


Työntäyteistä arkea 1970-luvulla


Nuorilla yrittäjillä riitti tehtävää ja uutta opittavaa. Toini tarttui rohkeasti puhelimeen ja alkoi soitella huonekaluliikkeisiin ympäri Suomen: ”Nyt olisi laadukkaita, kotimaassa käsityönä valmistettuja rottinkihuonekaluja tarjolla!” Ystävälliset ja palvelualttiit yrittäjät saivat nopeasti asiakaskuntansa luottamuksen ja työt pääsivät todenteolla käyntiin. Tuotevalmistus käsitti monta työvaihetta. Yhteistyössä oli voimaa ja työnjako selkeä, joten hommat luistivat mallikkaasti. Yksi suosituimmista tuotteista oli jo tällöin ja tänäkin päivänä Parolan Rottingin mallistossa oleva Lumikenkä-tuoli.


Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Sekä Toini että Aulis ahkeroivat pitkiä päiviä verstaassa ja Anitta-tytär leikki raaka-ainepinojen päällä pitäen vanhemmilleen seuraa. Työtä riitti jokaiselle viikonpäivälle, aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Toini kävi lisäksi kauppamatkoilla perheen Mini-autolla hankkimassa uusia asiakkaita ja tervehtimässä entuudestaan tuttuja asiakkaita, jotka olivat pääasiassa huonekaluliikkeitä. Matkat suuntautuivat eri puolille Suomea. Taitelijaluonne Aulis ideoi uusia tuotemalleja. Näin syntyi mm. tänäkin päivänä todella suosittu Klassikko riippukeinu.

Parolan Rottingin tuotteet olivat suosittuja ja myynti jatkoi kasvuaan, jonka vuoksi verstaalle tarvittiin pikkuhiljaa lisää käsipareja töitä tekemään. Jokainen uusi työntekijä perehdytettiin töihin kädestä pitäen, sillä valmiita ammattitutkintoja ei alalle ollut tarjolla. Parolan Rottingista tuli Hattulan alueelle merkittävä työllistäjä, jonka palkkalistoilla oli parhaimmillaan lähemmäs 30 työntekijää. 

Verstaalla vallitsi hyvä yhteishenki ja kaikki olivat yhtä suurta rottinkiperhettä. Pikkuinen Anitta-tytär viihtyi erityisesti verstaan lakkaushuoneessa laulukirjansa kanssa. Keskellä työpäivää tarjottiin työntekijöille päiväkahvit. Toini keitti kahvit ja Anitta kantoi pärekopassa posliinikupit, maidon sekä sokerin ansaittua taukoa varten.

 

Anitta sai kasvaessaan vanhemmiltaan lisää vastuuta verstaan arjessa. Anitta mm. siivoili ja poltteli ylijääneitä rottinkipaloja verstaan kamiinassa. Hieman vanhempana hän opetteli tekemään laskutusta ja palkanlaskentaa sekä muita toimistotöitä. Toini opetti tyttärensä myös tekemään rottinkihuonekalujen sidontoja ja muita työvaiheita.  


Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Vuoden 1986 shokki

Vuonna 1986 Parolan Rottinki sai ilmoituksen että rottinkiraaka-ainetoimitukset loppuvat. Rottinki kasvaa luonnonvaraisena Indonesiassa ja Indonesian hallitus halusi nyt työllistää oman maansa kansalaisia ja kieltäytyi tästä syystä myymästä raaka-ainetta enää ulkomaille. Kielto oli ehdoton ja myynti kiellettiin peräti kuolemanrangaistuksen uhalla. Jopa jo täydessä rottinkilastissa Suomeen matkalla ollut alus sai käskyn palata takaisin lähtöpaikkaansa. Toinille ja Aulikselle asia tuli totaalisena yllätyksenä ja shokkina. Oliko yrityksen taru tässä? Mitä nyt?

Parolan Rottinki oli tässä kohtaa valmistanut rottinkikalusteita kotimaassa käsityönä lähes 20 vuoden ajan. Raaka-ainetoimitusten loppuminen tarkoitti käytännössä töiden loppumista kaikkien käsityöläisten osalta. Tämä oli todella kova paikka sekä Aulikselle että Toinille. Hyvähenkinen rottinkiperhe piti pakon edessä hajottaa. Erityisesti Aulis otti sydämen asiakseen huolehtia omista työntekijöistään. Hän hyödynsi omia verkostojaan ja onnistui hankkimaan uudet työt lähes jokaiselle työntekijälle.

Suomalaisella sisulla eteenpäin

Auliksen ja Toinin tapoihin ei kuulunut luovuttaa. Parolan Rottingista lähdettiin paikan päälle Indonesiaan tutustumaan paikalliseen rottinkituotantoon ja etsimään yhteistyökumppania, jotta yrityksen toiminta voisi jatkua rottinkituotteiden maahantuonnin parissa. Luotettavan yhteistyökumppanin löytäminen oli haastavaa ja kulttuuriero valtava. Joutuipa yritys kerran jopa huijatuksi vastaanottaessaan täyden rottinkikontin sijaan lähes tyhjän merikontin, josta oli maksettu etukäteen isot rahat.

Aika oli muutenkin vaikea Parolan Rottingin historiassa. Yrityksen sielu ja perustaja Aulis Herranen menehtyi sairauskohtaukseen vuonna 1987. Tuolloin äitiyslomalla ollut Anitta tuli suunniteltua aiemmin takaisin töihin ja otti entistä enemmän vastuuta silloisen puolisonsa kanssa.

Rakkaus rottinkia kohtaan ja suomalainen sisu kantoivat tässäkin kohtaa yritystä eteenpäin. Kaikki se kokemus ja näkemys mitä matkan varrella oli kertynyt, käytettiin nyt hyödyksi. Yrityksen ja erehdyksen kautta yritys onnistui lopulta löytämään hyvän ja luotettavan yhteistyökumppanin, jonka kanssa laadukas maahantuonti käynnistettiin.

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Maahantuonnista uusia mahdollisuuksia

Maahantuonti mahdollisti entistä laajemman tuotemalliston sekä suuremmat tuotemäärät. Parolan Rottinki halusi pitää myös kiinni omista hyviksi havaituista malleistaan. Mm. Lumikenkä-tuoli piti saada paikan päälle Indonesiaan, jotta tämän tuotantoa voitaisiin jatkaa. Niinpä otettiin saha käteen, laitettiin tuoli keskeltä poikki ja mentiin tuolin osien kanssa lentokoneeseen! 

Indonesiassa vierailtiin säännöllisesti tarkkailemassa työn ja työskentelyolosuhteiden laatua.  Kotimaassa  Parolan  Rottingilla  oli  vankka asiakaskunta, joka pysyi yritykselle uskollisena. Kun lisäksi kesäkalusteille oli näihin aikoihin hyvin kysyntää, jatkui liiketoiminta suotuisien tuulien alla isosta muutoksesta huolimatta.

Uudenlaista arkea uusissa tiloissa

Pikkuhiljaa arki asettui uomiinsa kaikkien valtavien muutoksien jälkeen. Vuonna 1994 yritys otti ensimmäisen ison askeleen kohti digitaalista maailmaa, kun käsinkirjoitetut asiakaskortit korvattiin yrityksen ensimmäisellä tietokoneella ja tietokoneohjelmalla! Laskut kirjoitettiin edelleen käsin kirjoituskoneella – kalkkipaperille ja tarvittavana kolmena kappaleena. Kirjoitusvirheet piti korjata aina käsin mikä ajoittain harmitti toimistotöitä paiskinutta Anittaa.

Maahantuonnin myötä tuotemäärät lisääntyivät radikaalisti ja yritys tarvitsi kiireisesti lisää varastotilaa. Alkuun yritys vuokrasi lisätiloja eri puolilta Parolaa. Nämäkään tilat eivät riittäneet, joten yritys osti Parolan Hitsaajantieltä suuren tehdashallin vuonna 1996 sekä rakennutti tämän viereen toisen varastohallin. Yritys muutti koko toimintansa näihin tiloihin vuonna 1997 ja toimii tiloissa vielä tänäkin päivänä.


Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Muovi vastaan aidot materiaalit

1990-luvun loppupuolella vastassa oli jälleen uusia haasteita, kun markkinoille saapuivat muovista valmistetut polyrottinkituotteet. Nämä muovituotteet näyttivät ulkoisesti aidoilta rottinkikalusteilta ja samanaikaisesti aidot materiaalit tuntuivat menevän pois muodista. Kaikki kuluttajat eivät tuntuneet ymmärtävän aidon rottingin ja polyrottingin perustavanlaatuista eroa. Samaan aikaan yrityksen oma tuotekehitys oli jämähtänyt paikoilleen ja tuotteet lakkasivat kiinnostamasta suurta kuluttajakuntaa. Talous heikkeni niin paljon, että Parolan Rottinki joutui irtisanomaan palkkalistoillaan olleita työntekijöitä.

Anitta jäi lopulta yksin pyörittämään Parolan Rottingin arkea ja Toini-äiti tuli pyynnöstä eläkkeeltä takaisin auttamaan päivittäisissä töissä. Konsultin avustamana Anitta opetteli paljon uusia asioita lyhyessä ajassa saadakseen yrityksen toiminnan jälleen nousuun.


Aiemmin yrityksen muut henkilöt olivat huolehtineet tuoteostoista ja myös messukäynneistä Indonesiassa. Nyt Anitta lähti ensimmäistä kertaa itse Indonesiaan tutustumaan paikallisiin rottinkimessuihin. Tarjolla oleva laaja tuotevalikoima oli hänelle positiivinen yllätys. Tämän käynnin myötä Parolan Rottingin tuotevalikoima alkoi pikkuhiljaa laajentua perinteisistä rottinkituotteista moderneihin kuburottinkituotteisiin, erilaisiin puuhuonekaluihin sekä piensisustustuotteisiin.

Uutuustuotteiden joukosta löytyi uusia hittituotteita tuomaan kaivattua piristystä yrityksen myyntilukuihin. Uusi innovaatio oli myös oma myymälä, jonka yritys avasi omiin tiloihinsa Hitsaajantielle 2010-luvun alkupuolella. Pienin askelin yritys lähti jälleen nousuun.

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Kohti valoisaa tulevaisuutta, omia juuria unohtamatta

Parolan Rottingin tulevaisuus näyttää valoisalta. Aidot materiaalit ja klassiset rottinkituotteet ovat jälleen muotia ja tuotemallistoon tulee säännöllisesti uutuustuotteita. Asiakaskunta on monipuolistunut huonekaluliikkeistä sisustussuunnittelijoihin ja erilaisiin sisustus- ja lifestylemyymälöihin. Parolan Rottingin tuotteita myydään myös entistä enemmän verkkokauppojen välityksellä. Yritys perusti oman verkkokaupan vuonna 2014.


Rakkaus rottinkiin on yhä läsnä päivittäisessä tekemisessä. Anitta vierailee säännöllisesti Indonesiassa tehtaalla, jossa suurin osa yrityksen tuotteista käsityönä valmistetaan.

Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa on viedä eteenpäin suomalaista muotoilua. Yhteistyössä suomalaisen muotoilijan kanssa on tulossa uusi oma tuotemallisto.